Kotisivujen rakennus – Osa 1

Nykypäivänä firmojen kotisivut ovat yhtä tärkeät, jollei tärkeämmät, kuin se mitä kaupan fyysisessä ikkunassa näkyy. Sivut voi joko rakentaa itse, tai palkata niitä varten ammattilaisen, ja sisältö voi vaihdella yksinkertaisesta informaatio sivusta, kaupan koko inventaarion myymiseen nettikaupan kautta. Virallisen sivujen lisäksi firmojen kannattaa ylläpitää sosiaalisen median näkyvyyttä Facebook-, Twitter-, Instagram-, LinkedIn -sivustoilla, sekä jonkinnäköisessä blogissa, jos siihen löytyy aikaa.

Domain nimi

Firman kotisívun domain nimeä, eli netti osoitetta, valitessa kannattaa pitää mielessä kuinka se tulee sijoittumaan kuluttajien hauissa. Usea kuluttaja hakee tietoa netistä aihe alueittain, esimerkiksi haulla “alueen X ravintolat”, ennemmin kuin tietyn ravintolan nimellä. Jos domain nimesi on Ravintola-Tiinan-Tuikku.fi, sillä on huomattavasti suurempi mahdollisuus päätyä haun ylempiin otsikoihin, kuin Tiinan-Tuikku.fi -sivulla.

Kannattaa myös miettiä nettisivun nimen pituutta, ja yhdysmerkkien käyttämistä sanojen välillä. Jos käytät nettisivua firmasi mainoslehdissä, tai ikkuna koristeissa, City-Ravintola-Tiina-Tuikku.fi on huomattavasti helpommin muistettava kuin esimerkiksi cityravintolatiinatuikku.fi. Tästä samasta syystä kannattaa myös välttää sanoja joilla on yleisestä poikkeava kirjoitusasu, asiakkaiden on yksinkertaisesti hankalampaa muistaa, ja saada se kirjoitettua oikein selaimen haku palkissa.

irman kotisívun domain nimeä

Ennen tiettyyn nimeen rakastumista, kannattaa se laittaa nimitarkistus palvelun läpi, sillä nettisivujen lisääntyessä useat yhdistelmät on jo varattu. Jos nimi on vapaana, sen voi myös suojata muille päätteille kuin sille mitä tulee käyttämään varsinaisille sivuille. Tietyn tyyppisten firmojen, kuten netti kauppojen, kannattaa tehdä tämä siltä varalta, että sivuista tulee hyvin suosittu, ja kilpailijat saattaisivat yrittää rakentaa jäljitteleviä sivustoja. Domain nimen rekisteröinnin keskihinta pyörii 10-30 euron vuosihinnoissa, tosin jotkut uusista erikoispäätteistä saattavat olla huomattavasti kalliimpia.

Suomen .fi verkkotunnukset

Suomalaisia .fi päätteitä hallinnoi viestintävirasto, jolta niitä saa rekisteröityä verkkotunnusvälittäjien kautta. Verkkotunnusvälittäjät myös tarkastavat muut päätteet kätevästi, kannattaa tarkistaa kuitenkin hintojen taso ennen päätteen rekisteröintiä. Useat palvelunantajat toimivat myös webhotelleina, ja saattavat nostaa hintoja alkuperäisistä kovastikin. Viestintäviraston sivuilla on hakupalvelu jonka kautta voi etsiä suurimpia välittäjiä. Haussa voi myös määrittää mistä muista palveluista olisi kiinnostunut, listalla ovat esimerkiksi sähköposti-, webhotelli-, ja verkkotunnusten hallinnointi palvelut. Päätteiden minimi- ja maksimi rekisteröinti ajat vaihtelevat myöskin keskenään. Rekisteröinti ajan päätyttyä on asiakkaalle mahdollista uusia rekisteröinti, jos uusiminen ei tapahdu, sivusto lopettaa toimimisen ja kuka tahansa voi rekisteröidä sen omakseen.

Fi-verkkotunnuksia hakeva taho on vastuussa tunnusten lainmukaisuudesta, ja siitä että hänen hakemansa tunnus ei ole suojattu nimi tai tavaramerkki. Suomessa suojeltuja nimiä ovat kauppa-, säätiö-, yhdistys-, tavaramerkki-, ja puolue rekistereistä löytyvät nimet. Lisäksi tulee välttää valtion liike- ja julkisoikeudellisten laitosten nimiä, sekä vieraan valtion edustojen, tai toimintaelinten nimiä. Verkkotunnus ei saa myöskään liian läheisesti muistuttaa olemassa olevaa  tavaramerkkiä, tai nimeä sillä tavalla että rekisteröijän voitaisiin nähdä ottavan sen käyttöönsä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa. Eli jos tietämättäsi rekisteröit Jyväskyläläiselle ravintolallesi verkkotunnuksen, joka muistuttaa rovaniemeläisen vaatekaupan nimeä, on epätodennäköistä että sinua pyydetään sulkemaan sivusto. Ravintola-Tiinan-Tuikku.fi ja Tiinan-Tukku.fi voivat helposti elää samassa nettivirrassa. Toisaalta taas jos aloitat sivuston Tiinan-Tuikku.fi joka myy täysin samanlaisia vaatteita kuin Tiinan-Tukku.fi mutta halvemmalla, olet varmasti lain väärällä puolella. Myöskin sivusto Tiinan-Tukku-On-Huono.fi tullaan varmasti sulkemaan. Hyötymis- ja vahingoittamistarkoituksellisten syiden esittämisvelvollisuus on taholla joka vaatii sivuston käytön poistamista.

Sallittu merkkimäärä tunnuksille on 2-63 merkkiä, ja kansallisesti Suomessa hyväksyttyjä ovat myös ä, ö, ja å, sekä saamenkielen erikoismerkit. Kannattaa kuitenkin miettiä ääkkösten käyttöä tarkasti, sillä kaikki näppäimistöt ja ohjelmat eivät näitä merkkejä tue. Osoitteeseen voi myös sisällyttää tavuviivoja sekä numeroita.