Kotisivujen rakennus – Osa 2

Kotisivujen ylläpitoa varten tarvitset myös webhotellin. Useat domain välittäjät toimivat myös webhotelleina, joten tämä saattaa kätevästi hoitua domain nimen hankinnan yhteydessä, mutta ne voi myös ostaa eri palvelun tarjoajilta. Webhotelli palveluntarjoajia on useita ympäri maailmaa, ja kannattaa tehdä hieman tutkimusta heidän hinnoistaan ja palvelun tasosta. Halvin ei aina ole paras, joten tutkimus palveluntarjoajan luotettavuudesta ennen heidän palveluihinsa sitoutumista kannattaa. Nykyisten, ja entisten asiakkaiden kirjoittamista arvosteluista saa hyvän idean miten palvelu toimii käytännössä.

Webhotelli on alusta jossa ylläpidetään useiden asiakkaiden sähköpostipalveluita, kotisivuja, sekä muita tilaa vieviä sovellutuksia. Palveluiden toimivuus riippuu usein heidän omistamastaan levytilasta, sähköpostilaatikoiden määrästä, sekä ominaisuuksien hallittavuudesta, mutta myös palvelun fyysisten tilojen luotettavuudesta. Moni suosii kotimaisia palveluja, joiden hintataso on hieman korkeampi, mutta jotka takaavat kattavan datasuojan asiakkaiden tiedoille.

Vähäinen suorituskyky ei välttämättä näy yksityisasiakkaan sivuilla heti alkuun, mutta aiheuttaa ongelmia jos sivuja lähtee myöhemmin laajentamaan, tai jos niillä vierailevien asiakkaiden määrä kasvaa huomattavasti. Useat webhotellit tarjoavat asiakkaille eri hintaryhmiä, joiden prosessiteho ja asiakkaan käyttöön tarjolla olevan muistin määrä vaihtelevat.

Kotisivujen suunnittelu

Kotisivujen suunnittelussa on yrityksille ja yksityisasiakkaille useita vaihtoehtoja. Sivut voi joko suunnitella alusta saakka itse, tai palkata ulkopuolisen firman suunnittelemaan osan tai koko sivuston. Julkaisujärjestelmistä on vuosien myötä kehitetty helppokäyttöisiä ja monipuolisia, suurelle yleisölle tunnettuja ovat esimerkiksi Joomla ja WordPress. Näistä kahdesta Joomla vaati hieman enemmän teknistä osaamista, mutta tarjoaa myös enemmän mahdollisuuksia. WordPress taas on hyvin helppokäyttöinen, mutta asettaa käyttäjälle enemmän rajoituksia, mutta mahdollistaa ammattimaisten sivujen suunnittelun pienellä vaivalla. WordPressin tarjoaa useita ilmaisia teemoja, mutta palvelun käyttäjä voi myös maksaa ekstraa erikoisemmista teemoista. Teknisesti lahjakkaammille WordPress tarjoaa myös mahdollisuuden muokata teemojen koodia niiden ulkoasun muuttamiseksi. Viime aikoina markkinoille on tullut myös useita kuukausimaksullisia palveluita, jotka helpottavat sivujen suunnittelua entisestään, ja tarjoavat sivujen rakentajalle laajan määrän teemoja käytettäväksi.

Ennen sivusuunnittelu ohjelman käyttöön ottamista kannattaa miettiä kynän ja paperin kanssa sivujen yleisilmettä ja rakennetta. Käyttämällä hieman aikaa ennakkosuunnitteluun itse sivujen rakentamiseen ja muutosten tekemiseen kuuluu vähemmän aikaa. Kuvittele vaikka että olet antamassa sivujen ammattisuunnittelijalle ohjeistusta jonka tarkoitus on pitää kulut mahdollisimman alhaisina.

Jos sinulla ei ole aikaa lähteä suunnittelemaan sivuja itse, vaihtoehtoja  suunnittelun ulkoistamiseen on useita. Voit ulkoistaa koko prosessin alusta alkaen, jolloin teet yhteistyötä vain yhden tahon kanssa joka hoitaa niin sivujen graafisen suunnittelun, kuin teknisen ulosanninkin. Voit myös palkata graafisen suunnittelijan ja teknisen osaajan erikseen, varsinkin jos sinulla on jo luotto suunnittelija joka on hoitanut muut firmasi suunnittelu tarpeet. Tämä saattaa auttaa firman visuaalisen yhtenäisyyden ylläpidossa.

Ulkoistettujen palveluiden kanssa kannattaa olla tarkka siitä että molemmat, ostaja ja tekijä ovat selvillä odotuksista. Tarkat ohjeistukset sivujen ulkonäöstä ja sisällöstä auttavat pitämään muutos- ja korjaustyöt minimissä. Sopimuksesta riippuen sivustojen tekijät usein laskuttavat kaikista muutoksista, sillä heillä näihin voi mennä suurikin määrä aikaa. Jotkut tekijät sopivat asiakkaan kanssa kiinteästä hinnasta, mutta tämä saattaa olla alunperin hyvinkin paljon korkeampi kuin eritelty hinnasto. Kannattaa olla hieman varovainen täysin alihinnoitelluista palveluista, sillä nämä ovat usein kokemattoman suunnittelijan merkki, ja kokemattomuus saattaa heijastua sivujen lopputuloksessa, ajankäytössä, tai molemmissa. Tarkka ohjeistus kannatta jo budjetointi vaiheessa antaa ainakin haluttujen sivujen määrästä, yleisestä visuaalisesta ilmeestä, sivujen käyttötarkoituksesta ja kohdeyleisöstä, sekä siitä mistä sivuille käytetyt kuvat tulee hankkia. Jos kuvat tulee hankkia kuvapankeista, kannattaa sivuston suunnittelijan kanssa sopia alunperin kuvien hinnasta. Sivujen hintaan vaikuttavat useat asiat, graafisen suunnittelijan tunnettavuudesta sivujen toiminnallisuuteen. Jos teet itse, tai saat tuttavalta apua, sivut saa tehtyä parilla sadalla eurolla, kun taas ammattilaisen tekemät sivut saattavat nousta päälle tuhanteen euroon.