Suojaa nettisivusi

Jos suunnittelet tekeväsi omat nettisivut tai ylläpidät jo jonkinlaista, kannattaa muistaa tarkistaa, että se on suojattu oikein. Eniten syitä salauksille ja suojaamiselle on, jos käytät joitakin erilaisia lomakkeita tai kirjautumistapoja, joita vierailijat voivat käyttää.

On tärkeää, että sivulla kävijöiden sekä omat tietosi pysyvät salattuina ja turvassa. Jos et ole vielä suojannut sivuasi tai et tiedä mistä aloittaa, voit lukea alta, miten kannattaa toimia. SSL-sertifikaatti on asia, josta kannattaa olla tietoinen, vaikkei omia nettisivuja ylläpitäisikään.

Mistä tunnistaa suojatun nettisivun?

Olet saattanut joskus törmännyt sivuihin, joiden turvallisuudesta selaimesi varoittaa. Yleensä osoite rivillä on ilmoitus ja yleensä ensimmäinen ajatus on, että sivustoa ei kannata käyttää. Et varmasti halua, että oman sivusi vierailijat napsauttavat itsensä saman tien pois? Kannattaa siis varmistaa, että oman sivusi osoiterivi on kunnossa. Yleensä osoitteen vasemmassa kulmassa lukon kuva ja kun sitä napauttaa, saat ilmoituksen sivuston turvallisuudesta. Tiesitkö myös, että sivustot, joilla ei ole SSL-sertifikaattia sijoittuvat Googlen haussa alemmille paikoille? On siis monia syitä selvittää, kuinka turvalliset omat sivut ovat.

Toinen asia, josta turvallisen sivuston tunnistaa, on sen osoite. Jos verkkosivuston osoitteen alussa on kirjaimet ”https”, tiedot ja niiden siirrot ovat turvattuja. Tämän protokollan suojaustaso sisältää kolme erilaista aluetta, jotka ovat salaus, todennus, sekä tiedon eheys. Verkkosivun käyttäjän toimintaa ei siis voi seurata, tietoja ei vuoda siirron aikana ulkopuolisille ja niitä ei myöskään voi muokata tai muutenkaan vahingoittaa toiminnan aikana.

SSL-sertifikaatti – mikä se on ja miten sen saa?

SSL-sertifikaatti

SSL on suojausmenetelmä, jota käytetään internet-liikenteen turvaamiseen. Yhteyden muodostaminen kahden koneen välillä voi tuoda mukanaan riskejä, jonka takia SSL-sertifikaatin suoja on tarpeellinen. Sertifikaatti toimii varmenteena siitä, että SSL menetelmä on käytössä. Sen saa omille sivuille nopeasti ja helposti, sekä nykyään se on jopa ilmaista. Tietyillä palveluntarjoajilla on maksullinen versio, jolloin suojaus on tietysti parempi. Ilmaisella versiolla saa kuitenkin suojattua pintapuolisesti tietoja ja niiden siirtoa. Voit tilata sen taholta, jolta hankit verkkotunnuksen tai tilan kotisivuille. Tätä kannattaa miettiä jo sivujen tekemisen aikana, sillä sertifikaatin saa helpoiten ennen, kuin se on julkaistu. Kuten muissakin hankinnoissa, kannattaa valita omille sivuille paras vaihtoehto näistä tarjoajista. Halvin sivu ei välttämättä ole parhain ja luotettavuus on aina tärkeää.

SSL-sertifikaatin saantiin on tietysti edellytyksiä. Yksi niistä on juurikin se, että sivuston osoitteen alussa on kirjaimet ”https”. Tämä saattaa tuoda pieniä ongelmia mukanaan, sillä jos liität sivulle kuvia, joiden osoite on ”http”, ei sertifikaatin asennus onnistu. Kannattaa ottaa selvää kaikista vaatimuksista ja suunnitella sivut sen mukaisesti. Hyvä puoli sen asennuksessa on se, että aikaa kuluu pari minuuttia ja osaamista tai tietämystä koodauksesta ei tarvitse olla. Sen voi siis liittää sivulle, jotka on tehty valmiiden palveluntarjoajien kautta. Näissä tapauksissa kannattaa olla yhteyksissä omaan palveluntarjoajaan ja varmistaa asioita, kuten hinta ja vaatimukset. Voit vertailla erilaisia nettisivujen ylläpitoon tarkoitettuja sivustoja ja valita niistä parhaimman omia tarpeitasi varten.

Suunnittele nettisivut niin, että saat varmasti tarvittavat varmenteet ja suojaukset, turvataksesi omasi, sekä käyttäjiesi tiedot. Kuten aiemmin mainittu, Googlen hakukoneen tulokset saavat vaikutteita sivustojen turvallisuuden asteesta. Jos sivujasi ei voida todentaa suojatuksi, tippuu se hakutuloksissa alemmas ja tämä vähentää käyttäjiä löytämästä sen. Omia tietoja ei kukaan halua vaarantaa ja siksi on hyvä miettiä nettisivujen tekoa aina käyttäjän näkökulmasta, niin kokemuksen kuin turvallisuuden kannalta.