Vinkit uran hankkimiseen graafisen suunnittelun parista

Jos etsit uraa graafisen suunnittelun parista, et ole yksin. Tämä suosittu ammattiala ei ole koskaan ollut yhtä kilpailtu, ja sinun täytyy todella erottua joukosta, jos aiot menestyä.

Menestyksekkääseen graafisen suunnittelijan uraan ei ole mitään yhtä ja ainoaa oikeaa tietä, vaan lähinnä useita erilaisia edettäviä reittejä, joista mikään ei ole toisiaan poissulkeva. Kaikki on kiinni mahdollisuuksiin tarraamisesta, kovasta työstä ja kaikkien projektien kimppuun käymisestä ahnaasti, intohimoisesti ja päättäväisesti. Olitpa sitten valmistunut juuri koulusta, etsimässä ensimmäistä työpaikkaasi nuorempana suunnittelijana tai sitten pidemmälle urallasi edennyt ammattilainen, joka haluaa kuitenkin kiivetä vielä korkeammalle, tämän artikkelin ammattimaiset vinkit auttavat sinua etenemään urallasi graafisena suunnittelijana.

Hanki muodollinen koulutus ja hio ohjelmistotaitojasi

Jotkut ihmiset onnistuvat ryhtymään graafisiksi suunnittelijoiksi ilman muodollisen koulutuksen antamaa hyötyä, mutta korkeakoulututkinto on yhä turvallisin ja luotettavin reitti alalle. Eikä kyse ole pelkästään työn saamisesta, kattavien perusteiden tunteminen suunnittelun teoriasta ja käytännöstä myös auttavat sinua tekemään työsi hyvin. Kaikilla ei kuitenkaan ole resursseja käyttää kolmea vuotta poissa työelämästä opiskeluun, varsinkaan taloudellisesti. Väitetään myös, että jotkut suunnittelututkinnot tarjoavat puutteellisia perustaitoja ja -tietoja tämän päivän suunnittelutyön tarpeita varten. Nämä tekijät ovat johtaneet nopeiden intensiivikurssien suosion kasvuun, joita tarjotaan monissa maksullisissa opistoissa. Nämä kurssit voivat tarjota sinulle koulutuksen alaa varten jopa muutamassa kuukaudessa, ja tutkintoja myös kunnioitetaan alalla.

Useimmat muodollisen koulutuksen ohjelmat eivät keskity kovin paljoa tiettyihin ohjelmistotaitoihin, mihin on myös hyvä syy. Akateemiset kurssit käsittelevät enemmänkin ajattomien konseptien ja perusperiaatteiden ymmärtämistä ja laajan ongelmanratkaisukyvyn kehittämistä. Ohjelmistopaketit taas vastaavasti voivat muuttua kuukausittaiseen tahtiin, ja akateemisten laitosten olisi hankala pysyä niiden kehityksen tahdissa, vaikka ne haluaisivat tehdä niin.On kuitenkin fakta, että useimpien suunnittelutyöpaikkojen hakuilmoituksissa vaatimuksena on hyvät taidot määrätyissä suunnittelutyökaluissa, yleisimmin Adobe Photoshopissa, Illustratorissa ja/tai InDesignissa. Hyvä uutinen on, että on olemassa lukemattomia tapoja oppia nämä paketit nopeasti ja helposti. Voit esimerkiksi opetella käyttämään Photoshopia rakenteellisten nettikurssien avulla, seuraamalla jotain monista netissä tarjolla olevista ilmaisista Photoshop-oppaista tai etsimällä opetusvideoita YouTubesta täyttääksesi aukot osaamisessasi. Miten tahansa koulutatkin itseäsi, on tärkeää käyttää oppimiasi asioita käytännössä. Varmista, että sinulla on hyvin tehtyjä malliesimerkkejä portfoliossasi ja jotain konkreettista keskusteltavaa työhaastattelua varten.

Aloita freelancer-työskentely

Heti kun olet valmistunut muodollisesta koulutuksesta ja päässyt vauhtiin sopivan ohjelmiston kanssa, haluat luultavasti alkaa etsiä itsellesi töitä. Mutta samaan aikaan, kun istut odottelemassa vastauksia hakemuksiisi, ei kannata olla aloittamatta työskentelyä freelancerina.Ottamalla vastaan reaalimaailman projekteja pystyt konkretisoimaan oppimiasi asioita ja voit alkaa muuntaa teoreettisia taitojasi merkityksellisemmiksi ja käytännöllisiksi taidoiksi. Tämä antaa sinulle myös lisää keskusteltavaa haastatteluja varten ja antaa sinulle tietenkin taloudellista tukea odottaessasi mahdollisuutta kunnon palkkaan.

Aloita freelancer-työskentely
Aloita freelancer-työskentely

Freelancer-työssä on se etu, että tehdessäni töitä graafisena suunnittelijana työ ja viihde kulkevat aina mukanani. Tietokoneeni on paitsi tärkein työkaluni, se on myös viihdekeskus. Tärkeimmät töissä käyttämäni ohjelmistot ovat Photoshop ja Illustrator, joiden käyttäminen vie suurimman osan ajastani, mutta kun haluan rentoutua töiden lomassa, siirryn yleensä pelaamaan Forge of Empiresiin, Älypäähän tai PokerStarsille. Vaikka pidän työstäni valtavasti, rakastan enemmän pelaamista.

Toinen keino aloittaa verkostoituminen, lisätä töitä portfolioosi ja saada huomiota on tarjota suunnittelutaitojasi vapaaehtoistyöhön yhteisössäsi. Hyvän työn tekeminen erittäin hyvää tarkoitusta varten, joka on lähellä sydäntäsi, on jo itsessään palkitsevaa. Mutta tällaiset projektit voivat mahdollisesti johtaa palkalliseen työhön sekä voittoa tavoittelevilla että voittoa tavoittelemattomilla sektoreilla. Varo kuitenkin, ettei sinua käytetä hyväksi palkattomaan työhön. Jos palkatta työskentelemisestä tulee normaalia, se vahingoittaa koko alaa eikä pelkästään sinun omaa pankkitiliäsi.

Hanki harjoittelupaikka ja luo verkostoja

Paikka hyvässä suunnittelutoimistossa tai yrityksen osastolla voi tarjota korvaamatonta kokemusta, joka ohjaa sinua koko suunnittelijaurasi ajan. Opit tuntemaan, kuinka suunnitteluorganisaatiot toimivat, ymmärrät paremmin asiakkaiden pyyntöjä sekä työmäärän suhteuttamista. Hyvällä onnella pääset esittelemään taitojasi ja sitoutumistasi yritykselle ja voit muuttaa harjoittelupaikkasi kokoaikaiseksi työksi, hankkia lisää taitoja ja luoda oman verkostosi.Näemme usein kollegamme kilpailijoina tukijoiden tai yhteistyökumppaneiden sijasta, mutta suunnittelumaailmassa tilanne on päinvastainen. Tällä alalla kannattaa aktiivisesti pitää yllä kollegoiden verkostoa. Esimerkiksi projekti, jonka joku muu ohittaa liian tiukan aikataulun tai budjetin vuoksi, saattaa olla juuri sopiva sinulle sekä loistava lisäys portfolioosi, mikä lopulta avaa ovia suurempiin mahdollisuuksiin ja uusiin tehtäviin.

Me kaikki pidämme positiivisesta palautteesta, se nostaa henkeä ja vahvistaa meitä toimialana. Joten miksi et antaisi ihailemillesi suunnittelijoille positiivista palautetta kunnioittamastasi työstä? Kontaktien luominen ihailemiisi ihmisiin voi johtaa uusiin mahdollisuuksiin. Saatat jopa vastata heidän etsimäänsä henkilöä juuri sillä hetkellä.Näin ei tietenkään tapahdu aina, joten älä lannistu, vaikka puhelimesi ei soisikaan välittömästi. On aina hyvä lähettää muistutusmateriaalia, jossa esittelet uusimpia töitäsi. Tämä pitää vastaanottajat kiinnostuneita ja muistuttaa heitä olemassaolostasi.